CUISINE BOOK

AYAM MASAM MANIS



BAHAN-BAHAN

1 sudu teh garam*
1 cawan tepung gandum*
1 sudu besar tepung jagung*

1 labu bawang besar-potong bentuk baji
3 ulas bawang putih-diketuk
1 cawan sos tomato
2 sudu besar sos  cili
2 sudu sos lada hitam
½ cawan air
Garam, gula dan perasa secukup rasa
1 biji lada benggala merah
1 batang daun bawang-dimayang
1 cawan nenas dalam tin-potong kiub
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Satukan bahan bertanda * gaul hingga rata. Goreng hingga masak sepenuhnya. Ketepikan.
  2. Kurangkan minyak di dalam kuali sehingga tinggal sedikit. Tumis bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos lada hitam. Gaul rata. Masukkan sedikit air(dalam ½ cawan).
  4. Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
  5. Masukkan bawang besar yang dipotong baji dan daun bawang yang dimayang. Gaul rata.
  6. Masukkan isi ayam yang telah digoreng tadi bersama nenas. Gaul sehingga semua bahan rata sepenuhnya. Tutup api. Hidangkan di dalam pinggan panas-panas.




CHEESE CAKE




Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


OREO MILKSHAKE


Bahan2:
10 keping biskut oreo
250ml susu segar
7-8 scoop aiskrim perisa vanilla
Coklat chips secukupnya sebagai hiasan
Whipped cream/aiskrim vanilla sebagai hiasan

Cara2:
Masukkan biskut oreo,susu segar dan aiskrim vanila ke dalam blender dan kisar sehingga halus.
Tuangkan ke dalam gelas/bekas sesuai dan hiaskan dengan aiskrim/whipped cream dan coklat chips secukupnya. Selamat mencuba!





PUDING ROTI KARAMEL






Bahan-bahan






3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus





4 keping roti gardenia


3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis


2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)


1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan


esen vanilla (1sk)

Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je.


No comments:

Post a Comment